4-daagse cursus Olieproducten

Maak kennis met de olie-industrie en de belangrijkste olieproducten

Maak kennis met de olie-industrie. Leer hoe olieproducten als benzine en diesel gemaakt worden en wat de eigenschappen zijn. Ervaar zelf om producten op specificatie te blenden en de kwaliteit te testen. Deze intensieve cursus levert de noodzakelijke kennis en geeft inzicht in het complexe veld van de belangrijkste olieproducten. 

Up-to-date en direct toepasbaar in het dagelijkse werk

Up-to-date en direct toepasbaar in het dagelijkse werk. De cursus is opgezet voor mensen die werken op een olieraffinaderij, in de olie op- en overslag of in de oliehandel. Veel technische aspecten passeren de revue, maar toch is deze cursus ook uitermate geschikt voor niet-technisch geschoolde mensen. Na deze cursus heeft u specialistische kennis over de kwaliteitsspecificaties en eigenschappen van brandstoffen en overige olieproducten. Tevens heeft u een gedegen inzicht in de verwerking van aardolie tot haar producten. Met deze cursus kunt u gericht communiceren met vakspecialisten in de aardolie- industrie en handel.

Uitgebreide praktijkgedeelte in het laboratorium

Het uitgebreide praktijkgedeelte in het laboratorium blijkt een onmisbaar onderdeel om in korte tijd gevoel voor aardolie en de aardolieproducten te krijgen. De cursus bestaat daarom voor 50% uit theorie en lezingen en 50% aan het zelf maken en testen van diverse olieproducten in het laboratorium. De deelnemer heeft aan het einde van de cursus zelf benzine en stookolie geblend en getest en de kwaliteit van dieselolie (gasolie) onderzocht. 

Theoretisch gedeelte

Het theoretische gedeelte van het cursusprogramma omvat de volgende onderwerpen:

 • Inleiding, waarin ook de benodigde kennis van aardoliechemie wordt bijgebracht
 • De raffinaderijprocessen, behandeld voor zover deze de eigenschappen van de producten beïnvloeden (bijvoorbeeld het verschil tussen 'straight-run' en gekraakte producten
 • Eigenschappen en specificaties van benzine en biobenzinecomponenten
 • Eigenschappen en specificaties van kerosine en gasolie en biodiesel
 • Eigenschappen en specificaties van stookolie

Praktisch/laboratorium gedeelte

Het praktische/laboratorium gedeelte van het cursusprogramma omvat de volgende onderwerpen:

 • Analyse van aardolie
 • Blenden van en analyses op benzine
 • Blenden van en analyses op stookolie
 • Bepalen van de eigenschappen van gasolie/diesel
 • Demonstratie van een crude en hoog-vacuümdestillatie en biodiesel

De deelnemers ontvangen een uitgebreid cursusboek en een laboratorium handleiding. Ook na de cursus is dit boek een waardevol naslagwerk. Na afloop van de cursus ontvangt de deelnemer een Certificaat van deelname. De groepsgrootte is beperkt tot 8 deelnemers.

Cursustijden

De cursustijden zijn van 09.30 tot 12.15 uur en van 13.15 tot 16.00 uur (aaneengesloten werkdagen) en wordt bij een Saybolt locatie in de Nederlandse, Engelse of Duitse taal verzorgd.

Cursuskosten

De kosten van deze 4-daagse cursus bedragen € 3.395,= per deelnemer (ex. BTW, inclusief lunch). 

 • to get the point..